فهرست مطالب
Toggleزایمان طبیعی چیست؟
همه بانوان در آخرین مرحله از دوره بارداری زایمان را پیش رو دارند که با دو روش طبیعی و سزارین انجام میشود، اما وضعیت جسمانی اغلب بانوان به گونه ای است که توانایی انجام زایمان طبیعی را خواهند داشت اما فراموش نکنید که باید در دوره بارداری مادر از سلامت کافی برخوردار باشد و وضعیت جنین نیز تعیین کننده نوع زایمان خواهد بود.
اغلب پزشکانی که در زمینه زنان فعالیت دارند زایمان طبیعی را برای بانوان مناسب تر می دانند و معتقدند که با کمترین میزان آسیب و جراحات می توانند فرزند خود را به دنیا آورده و خیلی زود وضعیت جسمانی مادر به حالت عادی باز می گردد.
فواید زایمان طبیعی
زمانی که برای انجام زایمان به پزشک مراجعه می کنید متخصصان با بررسی وضعیت مادر و جنین تعیین می کنند که چه روش زایمانی برای فرد مناسب است.
اما فراموش نکنید که زایمان طبیعی فواید بسیار زیادی دارد و در صورت وجود شرایط ایده آل برای این نوع زایمان قطعاً بهترین روش خواهد بود.
زمانی که بانوان زایمان طبیعی انجام می دهند هیچگونه دستکاری در بدن آنها ایجاد نشده و نوزاد به صورت طبیعی از کانال زایمان خارج میشود این شرایط هم برای مادر و هم برای نوزاد بهتر است.
اما دردی که قبل از زایمان آغاز میشود نهایتاً چند ساعت ادامه پیدا می کند و بعد از انجام زایمان و خارج شدن نوزاد از رحم مادر بلافاصله دردها فروکش کرده و مادر می تواند فرایند شیر دادن به نوزاد را انجام دهد.
از دیگر فواید انجام زایمان طبیعی برای جنین این است که تا آخرین لحظه جنین می تواند به رشد درست خود ادامه داده و تکامل در رشد سلول های مغزی، سیستم تنفسی و کبد را خواهند داشت.
همچنین اگر بانوان در دوره های بارداری در کلاس های مربوطه شرکت کنند و به تغذیه و ورزش خود اهمیت دهند و به خود مراقبتی توجه ویژه داشته باشند زایمان طبیعی با موفقیت انجام خواهد شد.
نکاتی که کمتر کسی به آن توجه می کند این است که ضمن انجام زایمان طبیعی کودکان باکتری های مفید را دریافت می کنند و مایعاتی که درون ریه نوزاد وجود دارد هنگام خارج شدن از کانال زایمان به طور کامل تخلیه میشود.
اساساً زایمان طبیعی خطری برای جنین ندارد و از آسیب ها و عوارض احتمالی جراحی در امان می مانند.
از دیگر فواید و مزایای زایمان طبیعی باید به شیردهی سریع توسط مادر اشاره کرد بلافاصله بعد از زایمان طبیعی هورمون هایی که در بدن مادر ترشح میشود منجر به تولید شیر در سینه مادر شده و شیردهی و تغذیه نوزاد بدون محدودیت آغاز می گردد.
مادرانی که زایمان را به صورت طبیعی انجام می دهند خطر ابتلا به آسم و چاقی را برای کودکان خود کاهش خواهند داد ضمن آنکه در بارداری های بعدی رحم در سلامت کامل بوده و آسیب ها و عوارض کمتری را تجربه می کنند.
اساساً زایمان طبیعی هزینه های کمتری را برای بانوان در پی خواهد داشت زیرا نیازی به انجام جراحی و استفاده از تجهیزات پزشکی نداشته و بانوان می توانند با کمترین میزان آسیب و پرداخت هزینه های معقول زایمان را با موفقیت انجام دهند.
برای انجام زایمان طبیعی مادر در هوشیاری کامل خواهد بود و این شرایط برای مادر فراهم میشود که بلافاصله بعد از تولد، نوزاد خود را در آغوش گرفته و احساس فوق العاده این لحظه را تجربه خواهند کرد.
فراموش نکنید که مادر در زایمان طبیعی به انواع مواد شیمیایی و داروی بیهوشی نیازی ندارد و هرگز اثرات منفی آنها را تجربه نمی کند.
چه کسانی نباید زایمان طبیعی انجام دهند؟
به طور کلی ۹۰ درصد از بانوان می توانند برای زایمان روش طبیعی را انتخاب کنند اما گاهی اوقات شرایط جسمانی مادر به گونه ای است که توانایی انجام زایمان طبیعی را نداشته و باید از روش های جایگزین مثل سزارین استفاده نمایند.
اگر ضمن معاینات تکمیلی پزشک متوجه شود که مادر با بیماری های خاص از جمله دیابت یا آسیب های قلبی مواجه است و یا به عفونت هایی مثل ایدز مبتلا هستند باید عمل سزارین را انجام دهند زیرا امکان انتقال این عفونت ها به جنین وجود داشته و در صورت بیماری قلبی یا دیابت مادر آسیب دیدگی زیادی خواهد داشت.
تا چند ساعت قبل از زایمان طبیعی پزشک وضعیت نوزاد و نحوه قرارگیری آن را در رحم مادر ارزیابی می کند اگر سر نوزاد در قسمت پایینی رحم قرار نگیرد و انقباضات رحمی به درستی انجام نشود مادر نباید زایمان طبیعی انجام دهد.
برخی دیگر از آسیب های جسمانی از جمله هموروئید برای مادر محدودیت آور بوده و احتمال خونریزی را در زایمان طبیعی افزایش می دهد به همین دلیل است که با وجود این آسیب زایمان طبیعی برای مادر توصیه نمیشود.
اگر بانوان در بارداری های قبل سزارین انجام داده باشند در بارداری های بعدی نیز چاره ای به جز تکرار این روش زایمان نخواهد داشت و شرایط برای زایمان طبیعی فراهم نیست.
در کنار موارد گفته شده اگر مادر سابقه جراحی در ناحیه رحم را داشته باشد یا سرکلاژ انجام داده باشند باید برای زایمان روش سزارین را انجام دهند.
از طرفی چند قلوزایی و یا امکان کمبود اکسیژن برای جنین همگی مواردی است که برای پزشک حائز اهمیت بوده و احتمالاً در چنین شرایطی زایمان سزارین بهترین گزینه خواهد بود هر چند که در انتخاب روش زایمان وزن مادر و نوزاد نیز بررسی میشود.
عوارض زگیل تناسلی در بارداری
ابتلا به عفونت های مقاربتی می تواند برای همه افراد خطرناک باشد اما چنین ویروسی در دوره بارداری احتمال زایمان زودرس، سقط جنین و یا ابتلای نوزاد به این آلودگی را افزایش می دهد.
اگر در طی دوره بارداری مادر ناخواسته به چنین عارضه ای مبتلا شود برای اتمام بارداری و انجام زایمان قطعاً روش طبیعی مناسب نیست زیرا امکان انتقال آلودگی به نوزاد وجود داشته و عواقب و عوارض و جبران ناپذیر را برای نوزادان به همراه می آورد.
تا زمانی که جنین در رحم مادر قرار دارد به هیچ عنوان به این نوع آلودگی ها مبتلا نمیشود اما زگیل تناسلی و تبخال تناسلی از جمله بیماری هایی هستند که اگر زایمان به صورت طبیعی انجام شود احتمالاً به جنین نیز منتقل می گردد.
در چنین شرایطی متخصصانی همچون دکتر شهناز رحیمی برای مراقبت از سلامت جنین و پیشگیری از انتقال این آلودگی به نوزادان روش سزارین را بهترین گزینه دانسته و می توانند با این شیوه از سلامت جنین و مادر مراقبت کنند.